Musi'X
  • home
  • het nieuwe leerplan
  • praktijkvoorbeelden

improviseren met een grafische partituur

5/12/2015

0 Commentaren

 
Foto
grafische partituren zijn open partituren, die de kunstenaar alle ruimte geven om te experimenteren. Verschillende versies uitproberen, ideeën met elkaar uitwisselen, variëren, creëren, je fantasie de vrije loop laten, . . .
je hebt vast al zin om het straks met je leerlingen uit te proberen?
0 Commentaren

spelen met de zes basisemoties

5/11/2015

0 Commentaren

 
Foto
Onderzoeker Paul Ekman deed een beroemde studie van gelaatsuitdrukkingen. Hieruit stelde hij vast dat er 6 basisemoties te onderscheiden zijn : angst, verbazing, geluk, woede, walging en verdriet. Je zou deze basisemoties kunnen vergelijken met de basiskleuren. Ook met deze basisemoties kan je aan de slag om je eigen mix samen te stellen. Tijdens je lesgeven kan je naar deze basisemoties verwijzen. Alle emoties zijn terug te vinden in of een variatie van deze 6 kapstokken. Je kan met je leerlingen diverse oefeningen verzinnen om deze emoties muzikaal te verklanken. Je kan ook met je leerlingen praten over het spelen met of het weergeven van deze emoties. Het verwijzen naar de basisemoties geeft een goede houvast voor de leerling.
0 Commentaren

exploreren van de toonladder

5/11/2015

0 Commentaren

 

praktijkgericht samen toonladders ontdekken

Tijdens deze les (instrumentgerichte amv voor pianisten) wordt de toonladder van sol groot het uitgangspunt van enkele oefeningen in groep: de leerlingen spelen samen de toonladder van G. Ook het spiegelbeeld en de toonladder in canon en combinatie van deze twee worden door de leerlingen geëxploreerd. Tot slot van de les wordt kort geïmproviseerd met de bourdon van de grondtoon in de linker hand. 
0 Commentaren

samen musiceren met Beestenboel

5/11/2015

0 Commentaren

 

de muzikale parameters ervaren en beleven

Aan de hand van eenvoudig samenspel op het eigen instrument of op diverse andere instrumenten ervaren en beleven de leerlingen de muzikale parameters heel intens. Samen musiceren, zowel vocaal als instrumentaal, en op die manier heel actief bezig zijn met de muzikale bouwstenen, komt in dit lesfragment duidelijk naar voor. Het gebruikte lesmateriaal is gebaseerd op het boek Beestenboel van auteur Bert Appermont. Deze eenvoudige liederen lenen zich er heel goed toe om pasklare speelarrangementen op maat van de beginnende leerling te maken. In functie van het Musi'X project werden in de academie van Herentals enkele liederen concreet uitgewerkt. Voorbeelden van dit lesmateriaal vind je hier .
0 Commentaren

groepsdynamiek in de vioolklas

5/6/2015

0 Commentaren

 

het belang van groepsrepertoire


Naast individuele vioolles volgen alle leerlingen in de academie van Borgerhout vanaf het prille begin ook groepsmusiceren. Samen musiceren en op die manier ook gemeenschappelijk repertoire opbouwen zorgt voor heel veel enthousiasme. Samenspel wordt synoniem voor speelplezier, wat een groepsdynamiek heerst er onder deze leerlingen, ouders en leerkrachten! Het filmfragment straalt deze dynamiek uit. 
0 Commentaren

speelcomfort

5/6/2015

0 Commentaren

 
Foto
Onze leerlingen klimmen steeds hoger op de ladder, trede per trede wordt de lat hoger gelegd en biedt de leerkracht stapsgewijs steeds moeilijkere stukken aan. De leerling verlegt centimeter per centimeter zijn grenzen. Vaak heeft dit als effect dat er vooral gewroet wordt om dingen gespeeld te krijgen in plaats van te musiceren met speelplezier. Af en toe is het belangrijk, zeker tijdens een toonmoment, dat de leerkracht speelcomfort creëert door bewust stukken aan te bieden van een lager speelniveau. Hierdoor krijgt de leerling alle speelcomfort om aandacht te hebben voor inlevering, muzikaliteit, afwerking en schoonheid. Er ontstaat speelplezier !
0 Commentaren

samenspel arrangementen voor beginners

5/6/2015

0 Commentaren

 
Foto

tip toe, boo !

Met een beetje creativiteit en een goed muzieknotatie-programma schud je in een mum van tijd een eenvoudig arrangement uit je mouw helemaal op het speelniveau van de jongste leerlingen in je klas. Sommige instrumentmethodes lenen zich hier heel goed toe of hebben al kant en klaar materiaal voor samenspel ter beschikking. Enkele uitgewerkte voorbeelden van leerkrachten in de academie van Deinze :

tip, toe, boe !

fiddlers holiday

0 Commentaren

samenspel momenten in de dwarsfluitles

5/6/2015

0 Commentaren

 
samenspel in de lagere graad


Een halfuurtje samenspel per week onder leiding van een vakleerkracht. In de academie van Dilbeek gebeurt dit reeds vanaf het prille begin. Vier leerlingen saxofoon van het eerste en tweede jaar vormen samen een saxofoon-kwartet. Half improviserend, half met tekst. Een toonmoment is het te verwezenlijken doel. Als motiverende stimulans kan dit tellen. De dwarsfluiten hebben gekozen om alle lagere graden bij elkaar te brengen voor een wekelijkse repetitie van één lesuur. Musiceren met eenvoudige partituren staat centraal.
Foto
Samenspel dwarsfluiten

Elke week spelen de leerlingen dwarsfluit van de lagere graad samen in een miniorkestje. Aan de hand van eenvoudige liedjes ervaren en beleven zij de leerinhouden van de amv-lessen en komen ze in contact met elementaire samenspelcompetenties.
Speelplezier en groepsdynamiek en het in de praktijk ervaren staan centraal, af en toe een toonmoment stimuleert de leerlingen nog meer.


0 Commentaren

samen musiceren met het eigen instrument in de amv

5/5/2015

0 Commentaren

 

vanuit samenzang - lesmateriaal

Volgens ieders instrumentale mogelijkheden onderzoeken de leerlingen doe-gericht de verschillende  verwerkingsmogelijkheden van samenklanken.

Het  spanningsveld tussen de dominant- en tonica krijgt de nodige aandacht. In de uitwerking van het lied worden verschillende samenspelrollen uitgetest waarbij musiceren op het eigen instrument afgewisseld wordt met zingen.

Leren luisteren en in interactie treden zijn hier belangrijke vaardigheden.

vanuit amv - lesmateriaal


In deze lessituatie ontwikkelt de startende trompet-leerling verder zijn instrumenttechnische basisvaardigheden aan de hand van de ‘amv-leerinhoud van de week’ terwijl de medeleerlingen de basisvaardigheden aanspreken om samen te musiceren en in interactie te treden:
  • tonica- dominant afwisseling als bas in de piano
  • tegentellen in de andere instrumenten en het eigen slagwerk.

Tweestemmig amv-lesmateriaal is het uitgangspunt om een aantal samenspeltechnieken te ontwikkelen. Terwijl het klarinet- en saxduo vanuit de partituur musiceert , tasten de pianist en gitarist door doe-gerichte experimenteren vanuit de klankbeleving de harmonische functies af. Hierbij komen ook aspecten van modulatie en transpositie aan bod. Het geheel wordt in een vorm gegoten waarbij de intro en het tussenspel door de slagwerker verzorgd worden.
0 Commentaren

de kracht van de pentatoniek

5/5/2015

0 Commentaren

 
Dit prachtige videofragment hoeft helemaal geen uitleg . . .
Bobby Mc Ferrin toont ons hoe eenvoudig het is om met de pentatoniek te improviseren en te musiceren. In een wip heb je dit aan je leerlingen uitgelegd en geef je hen een magnifiek en eenvoudig kader om zelf melodietjes te verzinnen en te componeren.
Wellicht maakt het filmfragment nog andere originele lesideeën bij jou wakker !
0 Commentaren

Ik ga op reis en ik neem mee . . .

5/4/2015

0 Commentaren

 
"ik ga op reis en ik neem mee. . ."

In de auto op weg naar onze zomerbestemming spelen we dit met voorwerpen, met kleuren bestaat ook een gezelschapspel, ook in de instrument-les kan deze werkvorm gehanteerd worden om leerlingen gericht te leren luisteren naar elkaar en naar zichzelf. Een leerling start met een gekozen noot, de volgende imiteert die op het gehoor en voegt een noot toe. Zo ontstaat een ketting van noten, die je, mits goed je oren te spitsen en je extra te concentreren, tot een lange reeks kan laten uitgroeien. Probeer ook eens een ritmische variant van dit spel, je vindt zeker een eigen versie. In een instrument-les voor strijkers kan nog een extra focus gelegd worden op de goede intonatie en klankkleur.
0 Commentaren

improvisation games voor klassieke muzikanten

5/4/2015

0 Commentaren

 
Foto
Improvisation games for classical Musicians

Jeffrey Agrell


Een lijvig maar bijzonder interessant boek om improvisatie toe te passen in de instrument-lessen. Aan de hand van diverse spelvormen en steeds gekaderd binnen een afgelijnde context wordt toegelicht hoe je met improvisatie met je leerlingen aan de slag kan gaan. Opwarmingsoefeningen, extra technische trainingspelletjes, ritmische of melodische improvisatie, samenspel of solo, heel uiteenlopende oefeningen worden besproken in dit boek.
0 Commentaren

ervaren en beleven, een leerproces in 4 fasen

5/4/2015

0 Commentaren

 
Foto
Elk leerproces doorloop 4 fasen

de eerste fase : exploreren en experimenteren 

Het aanleren van een nieuw lesonderwerp gaat van start door al spelend aan de slag te gaan met het nieuwe materiaal. Al spelend wil zeggen "op het gehoor, op het gevoel". 

Geen duiding, geen theoretIsch kader, geen (of nauwelijks) termen of ‘officiële’ benamingen. We laten een ritme een ritme zijn, een geluid een geluid, een muzikaal idee een muzikaal idee. Het kind gaat op een onbewuste manier zelf aan de slag, exploreert en experimenteert zelf met de nieuw aangereikte muzikale bouwsteentjes. Op die manier wordt de leerlingen geprikkeld om zichzelf te ontwikkelen, om het zelf uit te vogelen, om zelf tot ontdekkingen te komen . . .

meer info en beeldmateriaal over het verdere verloop van het leerproces vind je hier
0 Commentaren

creatief werken met het eigen instrument in de amv-les

4/29/2015

1 Commentaar

 


improviseren en componeren met materiaal uit de instrumentles

In de voorbeelden die hier getoond worden wordt een gevarieerd repertoire van kindgerichte melodieën en speelstukjes, die de leerlingen naar eigen voorkeur meebrengen vanuit de instrumentles, gebruikt als lesmateriaal in de amv-les. Dit is het uitgangspunt om via diverse werk- en speelvormen ervaringsgericht samen te musiceren en te experimenteren met het eigen instrument.

In het linkse beeldfragment zien we hoe de startende instrumentleerling z'n instrument-technische basisvaardigheden ontwikkelt, door een eigen gekozen speelstukje vanuit de instrumentles in een andere context uit te diepen en te toetsen. Dit bevordert niet alleen het enthousiasme en het speelplezier maar doet ook het vertrouwen in de eigen mogelijkheden ontegensprekelijk groeien. De medeleerlingen ontwikkelen hierbij de basisvaardigheden om samen te musiceren: tonaliteitsgevoel vanuit een tonica-dominantbegeleiding bij de pianisten terwijl de slagwerkers het metrum leren aanvoelen vanuit een elegant ritmisch ostinaat.

in het tweede fragment fungeert een speelstukje uit het klarinetrepertoire als uitgangspunt voor het samenspelmoment, waarin de basis verder geassimileerd wordt. Door doe-gericht te experimenteren vanuit de klankbeleving werden de harmonische functies afgetast en op verschillende manieren uitgewerkt. Enerzijds transponerend vanuit lange, liggende tonen in de saxofoons en anderzijds vanuit de bassen en bijbehorende gebroken drieklanken in de gitaar en de piano, terwijl de slagwerker het metrum bevestigt. In het vastleggen van de vorm werden structurele principes vanuit herhaling, variatie en contrast onderzocht.
1 Commentaar

improviseren met grafische partituren

4/28/2015

0 Commentaren

 
Foto
Tekeningen en figuren kan je eenvoudig zelf ontwerpen en gebruiken als grafische partituren. Via verschillende werkvormen en spelvormen kan je met een groepje leerlingen aan de slag om de fantasie te prikkelen en de leerlingen te laten improviseren en  verzinnen.

Op een speelse en creatieve wijze ontdekken de leerlingen tegelijk ook tegenstellingen en diverse muzikale parameters. Niet nodig om die theoretisch uit te leggen, het ontstaat spontaan in de verzinsels van de leerlingen.
0 Commentaren
<<Previous
Forward>>

    auteur

    Michiel Dutré is coördinator van het pilootproject Musi'X, hij voegt nieuwe praktijkvoorbeelden aan het blog toe. Wil je hiervan een melding in je mailbox?
    KLIK HIER en ontvang de nieuwsbrief

    Archieven

    April 2016
    Februari 2016
    December 2015
    November 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015

    Categorieën

    Alles
    De Kunstenaar
    De Onderzoeker
    De Performer
    De Samenspeler
    De Vakman
    Experimenteren
    Gericht Luisteren
    Improviseren
    Instrumentgerichte Amv
    Samen Musiceren
    Speelplezier
    Uit Het Geheugen Musiceren

    RSS Feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.